CAVE BEAT · mezinárodní benefiční festival v jeskyních

Program festivalu CAVE BEAT · mezinárodní benefiční festival v jeskyníchO projektu festivalu v jeskyníchPartneři festivaluKontakty

PROGRAM FESTIVALU CAVE BEAT 2017


Värttinä
27.05.2017 v 17:00

Värttinä

http://varttina.com/

Jeskyně Výpustek (u Křtin v Moravském krasu)

http://www.caves.cz/cz/jeskyne/jeskyne-vypustek/

Legendární finská kapela Värttinä, která 33 let ovlažuje zvukovody posluchačů z celého světa vystoupí v propojení s unikátním přírodním chrámem jeskyně.

Vstupné v předprodeji: plné 490Kč / sleva 390Kč (Volných 273)

Vstupné na místě: plné 590Kč / sleva 490Kč


Vážení návštěvníci, je nám ctí i potěšením oznámit novinku, že v rámci 6. ročníku Mezinárodního benefičního ročníku CAVE BEAT 2017 vystoupí finská kapela Värttinä. Kdo zná jejich muziku, která 33 let ovlažuje zvukovody posluchačů z celého světa, tak možná tuší, co se bude dít v propojení s unikátním přírodním chrámem jeskyně. Kdo netuší, videoklip přiblíží:



Jeskyně Výpustek u Křtin v Moravském krasu

Jeskyně Výpustek patří mezi nejvýznamnější jeskynní systémy Moravského krasu. Má bohatou a z velké části i smutnou historii. Labyrint temných chodeb a dómů byl vytvořen ponorovou činností Křtinského potoka. Podle záznamů jej navštěvovali již v 17. století mastičkáři, kteří zde nacházeli kosti pravěké zvířeny. V tomto období také předkládá první popis jeskynních prostor mnich Martin Alexander Vigsius. Následovala práce Jana Ferdinanda Hertolda z roku 1669 Tartaro-Mastix Moravie, kde popisuje otvory do chodeb a propastí, které se dosud nikdo neodvážil prozkoumati. 



Jeskyně Výpustek - specifika a zajímavosti: 
- leží ve střední části Moravského krasu v horním úseku Křtinského údolí nedaleko Křtin v chráněné krajinné oblasti Moravský kras - tvoří dvě jeskynní patra prastarého ponorového systému Křtinského potoka - je významnou paleontologickou lokalitou, jedním z mála evropských nalezišť kompletních koster staročtvrtohorní (pleistocénní) zvířeny - má celkovou délku všech známých prostor cca 2500 m s výškovým rozpětím (denivelací) 55m - v období prvních speleologických průzkumů v 18. století byla považována za největší jeskyni Moravy - byla v průběhu 20. století intenzívně využívána: k těžbě fosfátových hlín, jako vojenské skladiště, německá zbrojní továrna, tajné velitelské stanoviště vojsk české a dříve československé armády pro případ válečného konfliktu, ve kterém by byly použity zbraně tzv. hromadného ničení (jaderné, chemické, biologické).; přesto se některé její části zachovaly v přírodním stavu - představuje svoji přírodu i pohnutou historii na 600 m dlouhém návštěvním okruhu, jehož prohlídka trvá 75 minut - teplota vzduchu činí 7 – 90 C, relativní vlhkost cca 95%.
Více na oficiálních webových stránkách: http://www.caves.cz/cz/jeskyne/jeskyne-vypustek/ 
   

VÄRTTINÄ - o kapele z Finska

Värttinä je finská folková hudební skupina, kterou v severokarelské vesnici Rääkkylä založily roku 1983 Sari a Mari Kaasinenovy a jejich matka Pirkko. Jejich hudba vychází z původní karelské a ugrofinské hudby. Sestava skupiny se poměrně často mění – největší změna proběhla v roce 1990, kdy ze skupiny odešla většina původních členů a přidali se noví. Z tohoto roku pochází i jejich první úspěšné album – Oi Dai. V současné době Värttinu tvoří tři vedoucí vokalistky, které doprovází šest muzikantů. Värttinä společně s indickým skladatelem A. R. Rahmanem připravila hudbu pro muzikál Pán prstenů, který měl premiéru v Torontu 23. března 2006 a setkal se s nepříznivou reakcí kritiky. V srpnu 2005 Värttinä v Helsinkách nahrála své desáté studiové album Miero, které vyšlo v únoru 2006. Värttinä také připravila DVD s názvem Archive Live se záznamem koncertu k svému 20. výročí a dalšího archivního materiálu. Toto DVD vyšlo 31. května 2006. Odnoží skupiny je duo Kuunkuiskaajat (Susan Aho a Johanna Virtanen), které reprezentovalo Finsko na Eurovizi 2010 v Oslu.

Současní členové
• Mari Kaasinen (vokály)
• Susan Aho (vokály)
• Karoliina Kantelinen (vokály)
• Matti Kallio (akordeon)
• Hannu Rantanen (kontrabas)
• Mikko Hassinen (bicí, perkusy)

Diskografie
• Värttinä (1987)
• Musta Lindu (1989)
• Oi Dai (1990)
• Seleniko (1992)
• Aitara (1994)
• Kokko (1996)
• Vihma (1998)
• Ilmatar (2000)
• 6.12 (2001) - živě
• Double Life (2002) - kompilace písní z alba 6.12 a dalších studiových na dvou CD.
• iki (2003)
• Snow Angel (2005) - kompilace studiových a živých nahrávek
• Miero (2006)
• 25 (2007) – kompilace obsahující skladby ze všech předchozích alb
• Utu (2012)
• Viena (2015)

Web kapely: www.vartina.com


TOPlist